
2024 р. в Бурсі (Туреччина) побачив світ перший номер наукового онлайн-журналу з гастроетномузикології «Gastroetnomüzikoloji dergisi» (ISSN 3062-1356). Мови видання – турецька та англійська. Періодичність – двічі на рік.
Головний редактор журналу Озлем Догус Варлі (Özlem Doğuş Varlı https://www.etnomuzikoloji.org/kurucu-ozlem-dogus-varli) у 2022 р. опублікувала статтю під назвою «На шляху до гастро(етно)музикології» (https://dergipark.org.tr/tr/pub/etnomuzikoloji/issue/71445/1149312), в якій запропонувала використання методів та підходів етномузикології для дослідження зв’язку між музикою та їжею: музикою та ритуалами, їжа як ритуал. Посилається на дослідження з історії харчування: їжа як чинник культурної трансформації. Їжа (як і музика) об’єднує людей, лікує хвороби.
Назви статей першого випуску:
Кулінарія як гастрономіко-музикознавче дослідження
Гастро(етно)музикознавче відображення зміни культури стамбульського застілля в романах західної групи: Зерде та Фасіл
Дослідження нашого культурного надбання, яке не є хлібом на заквасці: оцінка турецької кави з гастро(етно)музикознавчого погляду
Навколо суфійського столу: їжа та музика як індекси дому в діаспорній індійській кухні
Оцінка “Гастро(етно)музикознавчих елементів у коджаельських народних піснях” у контексті культури їжі та музики
Дослідження каймаку з Вакфікебіру з погляду гастро(етно)музикознавства
Символіка, що готується під час переходу в джириті: подорож від музики до їжі
Гастро(етно)музикознавчий погляд на традицію підвішування курд-бауїр (печінки) на казахському весільному столі
Сторінку створено для інформування читачів Бібліотеки НМАУ ім. П. І. Чайковського про нові публікації та Інтернет-ресурси.